Espace Piron & Couvin helden
Ontdek in de herberg op het dorpsplein een zaal gewijd aan generaal Piron en onze lokale oorlogshelden. Je kunt er ook een aantal documentaires bekijken (enkel in het Frans).

Jean-Baptiste PIron, de bevrijdende generaal
Deze Belgische generaal werd geboren op 10 april 1896 in Couvin en vocht in beide wereldoorlogen. Het was echter tijdens de Tweede Wereldoorlog dat hij zich onderscheidde met zijn beroemde brigade.
In april 1941 hoorde hij een oproep op de BBC. Wie wilde, werd uitgenodigd om naar Engeland te gaan om de strijd voort te zetten. Piron vertrok. Hij had een reis van 9 maanden voor de boeg, onderbroken door periodes in de gevangenis.
Hij en zijn brigade werden belangrijke spelers in het conflict. Ze bevrijdden een deel van Calvados en de Côte Fleurie voordat ze naar het oosten oprukten. Ze namen ook deel aan de bevrijding van België voordat ze hun expeditie beëindigden met zware gevechten om Nederland te bevrijden.
Piron werd geprezen door generaals Montgomery, Eisenhower en de Gaulle en kreeg veel onderscheidingen tijdens en na het conflict. Het einde van de oorlog betekende echter niet het einde van zijn militaire carrière. Hij werd adjudant-kampioen van onder andere Prins Regent Charles en Koning Bauduin en voerde het bevel over het 1e bezettingsleger in Duitsland.
Hij stierf op 4 september 1974, op de dag af 30 jaar na zijn intocht in de bevrijde Belgische hoofdstad. Zijn lichaam ligt in het hoofdgazon van de begraafplaats Sint-Jans-Molenbeeck in Brussel.


Victor Dosogne, aalmoezenier van de GI’s
In de Rue Saint-Roch 45 werd op 27 augustus 1900 een van de meest illustere inwoners van Couvin geboren, een buitengewone avonturier, Victor Dosogne. Victor bracht zijn kindertijd, adolescentie en schooltijd door in zijn goede stad Couvin, waar hij vandaag de dag nog steeds een onbekende is. Hij bezocht ook het Collège de Chimay. Hij werd priester jezuïet gewijd in 1931 en gaf les in Namen.
In 1941 ontvluchtte hij Europa voor Amerika, waar hij lezingen gaf aan de Harvard Club in New York. Hij sloot zich aan bij het Amerikaanse leger en landde op 6 juni 1944 in Normandië.
In zijn jeep ging pater Dosogne, aalmoezenier van de GI’s, van eenheid naar eenheid om missen op te dragen aan de rand van bossen, op open plekken of op het platteland.
De terugkeer van pater Dosogne naar België werd gemarkeerd door de verschrikkelijke winter van 1944 en de bevrijding van Bastogne op 1 januari 1945.
Het concentratiekamp Flossenbürg werd op 23 april 1945 bevrijd door de 90ste Infanteriedivisie van pater Dosogne. Op 1 mei werd de Tsjechoslowaakse grens overschreden en het land bevrijd van de Duitse bezetting.
Vader Dosogne dicteerde zijn memoires op 94-jarige leeftijd, 50 jaar na de landingen…


Léopold Rousseaux, pastoor van Campagnac
Léopold Rousseaux werd geboren op 6 april 1897 in Frasnes-lez-Couvin. Hij werd priester gewijd in 1921.
Op 16 mei 1940 liet een agent van de Britse geheime dienst hem weten dat hij geregistreerd was bij de Duitse inlichtingendienst vanwege zijn verzet tegen het Rexisme. Vergezeld door zijn moeder vluchtte hij naar Campagnac in de Tarn, in de vrije zone.
Op 16 december 2012 kreeg de burgemeester van Campagnac, Guy Pons, van de Israëlische consul in Marseille de medaille “Rechtvaardige onder de Volkeren”, die postuum werd uitgereikt aan Léopold Rousseaux die met gevaar voor eigen leven hulp verleende aan Joden die tijdens de Holocaust werden opgejaagd. Zijn naam staat gegraveerd in de Tuin van de Rechtvaardigen onder de Volkeren in Yad Vashem in Jeruzalem. Op 18 september 2022 huldigde Campagnac de Place Léopold Rousseaux en een stèle met zijn portret in.
